De Laraha Sinaasappel

De Laraha Sinaasappel

DE BRANDENDE ZON EN HET DROGE KLIMAAT VAN CURAÇAO

Kort na de verovering van het eiland in 1499, planden de Spanjaarden de agrarische ontwikkeling van Curaçao. Een van de planten die ze met zorg tijdens hun lange zeereizen vanuit Spanje meebrachten, was de zogenaamde "Valencia" sinaasappel. Historische verslagen tonen aan dat iemand genaamd Pérez Maestre in 1527 de eerste zaden uit Hispaniola meenam. Toen de Nederlanders arriveerden, vonden ze kleine boomgaarden in sommige delen van het eiland. De brandende zon en het droge klimaat waren echter te veel voor de kleurrijke zoete sinaasappels, waardoor deze eens sappige vrucht veranderde in een soort bitter, bijna oneetbaar product.

Het project werd vergeten en de "misfits" van de eens trotse Valencia-sinaasappels groeiden wild en werden verlaten. Zelfs onze beruchte geiten wilden ze niet aanraken. Maar dit was een zegen in vermomming, want decennia later (de exacte datum is verloren gegaan in de geschiedenis) ontdekten planters dat de schillen van deze unieke Laraha-sinaasappel, grondig gedroogd door de zon, etherische oliën bevatten met een buitengewoon aangename geur. Om de gewassen niet verloren te laten gaan, begonnen ze hun eigen recept te ontwikkelen om te delen met vrienden en familie. De unieke Laraha-sinaasappel had een nieuwe bestemming gevonden.

DE GOUDEN SINAASAPPEL VAN CURAÇAO

Tegen die tijd had het stiefkind van de Valencia-sinaasappel zijn eigen Latijnse botanische naam gekregen, Citrus Aurantium Currassuviensis, wat "Gouden Sinaasappel van Curaçao" betekent. In de lokale taal eenvoudigweg Laraha genoemd.

Er wordt gefluisterd dat de naam van de unieke Laraha-sinaasappel afkomstig is van het Arabische woord Naranj, wat sinaasappel betekent. Men gelooft dat de Spanjaarden deze term oppikten tijdens de Arabische invasie. De Laraha boom is onze held en de reden waarom deze wordt vertegenwoordigd in ons logo en waarom onze fles de vorm heeft van een sinaasappel.

DE GEDROOGDE SCHILLEN VAN DE UNIEKE LARAHA-SINAASAPPEL

Bij het spreken over een officiële Curacao likeur moet de likeur gemaakt zijn met de gedroogde schillen van de unieke Laraha-sinaasappel. Tot op heden is Senior & Co. het enige merk ter wereld dat de gedroogde schillen van de unieke Laraha-sinaasappel gebruikt om een Curacao likeur te produceren.

Voor een Curacao likeur om de naam "Curacao" te dragen, hoeft deze niet gedistilleerd te worden op ons eiland, in tegenstelling tot andere dranken zoals Champagne of Tequila, maar we zijn trots op ons eiland en trots om de enige Curacao van Curaçao te zijn.

 

Volgende lezen

Het destillatieproces

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.